Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nalewki leśniczego"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Owoce przebierz, opłucz. Rozsyp na ściereczce albo na papierowym ręczniku, poczekaj, aż wyschną. Każdy rodzaj owoców osobno zmiksuj z 1 szkl. cukru.
Następnie masy owocowe przełóż do oddzielnych słoików. Do malin dodaj anyż, do jeżyn – cynamon, a do moreli – goździki. Wlej po 3 szkl. wódki i dobrze wymieszaj.
Naczynia przykryj i odstaw na 4–6 tygodni w ciemne, ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikami.
Następnie płyn zlej i przecedź przez czystą ściereczkę albo papierowy filtr do kawy.
Gotową nalewkę przelej do butelek. Szczelnie zakręć. Odstaw na min. 3 miesiące.Źródło: Naj