Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ogórkowy koktajl"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ogórki umyj, osusz. Zanim obierzesz je ze skórki, odkrój 16 plasterków do dekoracji i odłóż je.
Ogórki obierz cienko ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem na mus. Jeśli nie używasz blendera, możesz ogórki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze schłodzony jogurt połącz z musem ogórkowym lub ogórkami startymi na tarce. Najlepiej wymieszać oba mikserem na niskich obrotach. Do koktajlu ogórkowego dodaj teraz drobno posiekaną miętę, sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz oraz cukier i wymieszaj.
Koktajl schładzaj co najmniej godzinę przed podaniem. Do szklanek najpierw włóż lód, po 4 plasterki ogórka ze skórką i wlej koktajl. Udekoruj świeżą miętą. Koktajl podawaj jako napój.
Cytrynę i cukier możesz zastąpić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj wtedy kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszaj. W takim przypadku podawaj danie bez lodu jako chłodnik, z dużą ilością siekanego świeżego koperku, do pieczonych lub smażonych ziemniaków.
15 minut, Porcja: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie