Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, jasne wino z ryżu w stylu japońskim. Główną zaletą wina jest dostępność składników przez cały rok. UWAGA: wino może wyjść mocne (moje miało ponad 20%).
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 372
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9487
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 41
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 372
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9487
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 41
Składniki
Ryż dokładnie przepłukać. Wodę zagotować. Ostudzić i rozpuścić w niej cukier oraz drożdże. Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry.
Wszystkie składniki umieścić w baniaku (gąsiorze).
Przez 5 tygodni trzymać przykryte gazą w temperaturze pokojowej. Zlać i odcedzić wszystkie składniki tak aby pozostał sam płyn. Dodać 3 szklanki rozpuszczonego w przegotowanej i rozpuszczonej wodzie cukru.
Trzymać w baniaku kolejne 2 tygodnie. Zlać do butelek. Na zdrowie :)