Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzą się słodka przekąska lub dodatek do popołudniowej kawki ;)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20248
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 169
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2252
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20248
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 169
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2252
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem, rozpuścić. następnie dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na ok. 15 min. Potem dodać resztę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki stopionego masła, jaja i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobna kostkę. zasypać cynamonem i cukrem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kuleczki (u mnie wyszło ich 17). Każdą trochę rozpłaszczyć, nałożyć farsz i "zamknąć", złożeniem układając na blasze na ok. 30 min. do napuszenia.
Na koniec smarujemy roztrzepanym mlekiem i na wierzch dajemy posypkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min. Smacznego!