Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfiturę można zastąpić marmoladą, albo świeżymi owocami obsypanymi cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok.15-16 bułeczek.
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 98
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44363
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 54
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 98
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44363
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 54
Składniki
Mleko lekko podgrzać . Wymieszać z drożdżami ,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na 20 min, aż rozczyn wyrośnie.
Żółtka zmiksować z resztą cukru. Jedno żółtko zostawić do wysmarowania . Dodać mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto podsypując mąką. Odstawić na ok. 20 min.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm. Z ciasta wyciąć kółka od szklanki, a w nich odcisnąć mniejsze np. kieliszka.
Bzegi ciasta wysmarować żółtkiem. Do środka nałożyć konfiturę. Piec ok.15 min w temp.180 stopni.