Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki z konfiturą pigwową"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2035
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2035
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki około 0,60 zł
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy letnie mleko i tyle mąki, by całość miała gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy w dużej misce z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko, sól i przesianą mąkę. Zagniatamy. Gdy ciasto jest lśniące i odstaje od ręki, wlewamy stopione, letnie masło, dodajemy skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka, układamy na przygotowanej do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, a potem, np. szklaneczką, robimy w środku wgłębienia w które dajemy konfiturę. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C i pieczemy 20-25 minut, na złoty kolor.
Wartość odżywcza jednej sztuki 303 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 58 gŹródło: Rewia