Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 130
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2043
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 130
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2043
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 10 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko w proszku, wbijamy jajko, wlewamy oliwę z oliwek, pozostałe mleko i zaczyn. Za pomocą haka lub dłoni zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie jednolity kawałek. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte, wbijamy w nie pięść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie je zarabiamy (ok 1 minuty).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm i foremką wycinamy kółka. Powstałe bułeczki ponownie zakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 170*C ok 15 - 20 minut.
zdj
zdj