Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3312
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 787
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 725
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3312
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 787
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 725
Składniki
Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule. Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy. Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra. Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.