Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przez to, że do chleba dodajemy pestki i żurawinę oraz przez to, że chleb pieczony jest z mąki typ 1850, chleb jest cięższy i nie rośnie, aż tak bardzo. Smakuje podobnie do ciabatty. Bardzo polecam, to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 530
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 530
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Składniki
Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na kilka minut. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać do nich wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać. Dodać też żurawinę i pestki z dyni. Ciasto wyrobić i odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) - bez przykrycia, wysmarowany delikatnie tłuszczem, o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Garnek wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w keksówce – wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, odstawiamy je na kilka minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około godzinę.