Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i pyszny chleb pszenno-żytni.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 270
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 255
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 688
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 270
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 255
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 688
Składniki
Zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę, (mleko lub serwatkę). Wyrobić ciasto, czarnuszką i sezamem posypać górę, ciasto postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę 32 x 12 x 8 cm. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika (200°C), góra/dół, piec 45—60 minut. Upieczony chleb wyłożyć z formy i wystudzić przed krojeniem. Uwagi: Ciasto na chleb powinno mieć strukturę gęstej śmietany. Ilość podanej cieczy jest uzależniona od przyjmowania jej przez mąkę.