Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy pamiętam, pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardzo trudnym...., ale ten przepis jest bardzo przystępny i chlebek zawsze mi się udaje
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 30
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1228
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 30
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1228
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Do miski wrzucam drożdze (w temp. pokojowej) i zasypuje je cukrem. Po chwili wlewam trochę ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody- rozgniatam, mieszam i odstawiam na kilka minut, aż drożdże zaczną pracowac.
Po ok. 10 min przesiewam mąkę do miski dodając: sól, olej oraz dodatki. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia- nawet 2-3h. W między czasie przygotowuję brytwankę ok 25cm- smaruję olejem i posypuję kaszą manną-bardziej lubię niż bułką tartą.
Po wyrośnięciu mieszam jeszcze raz dokładnie szpatułką i przekładam do brytwanki. Oliwię dłonie i formuję chlebek. Na koniec posypuję jeszcze sezamem i czarnuszką. Do piekarnika nagrzanego do 230° wkładam chlebek i piekę 1h15min. Po tym czasie wykładam brytwankę na deskę i delikatnie wyciągam chleb. Tak pozostawiam do wystygnięcia. Ciepły też smakuje. Smacznego