Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek cynamonowy z bakaliami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, odrobiną ciepłej wody i mąki pszennej (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną oraz mąkę pszenną razową wsyp do dużej miski. Dodaj cynamon i sól. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wlej oliwę i stopniowo dolewając ciepłą wodę, mieszaj łyżką. Następnie rękoma wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dwie foremki posmaruj tłuszczem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj bakalie i ponownie zagnieć. Rozdziel na połowę. Przełóż do przygotowanych foremek. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, by bochenki podrosły. Następnie każdy chlebek natnij wzdłuż nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około godziny.Źródło: Naj