Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Rozpuść w mleku drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę. Wymieszaj czubkiem noża, a potem zagnieć ręcznie ciasto (10 minut). Posmaruj oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na godzinę.
Na farsz podsmaż na oliwie cebulę i czosnek (4-5 minut). Dodaj mięso. Smaż 4-5 minut. Dodaj przecier i przyprawy. Smaż minutę, wsyp natkę i skórkę. Wymieszaj, odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 4 porcje i każdą część rozwałkuj do wym. 15 x 25 cm. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając wolne 2 cm dookoła. Chwyć krótsze brzegi placków i sklej je, tak aby powstały niezamknięte pierogi. Posmaruj ciasto jajkiem, posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut, aż się zezłocą. Podawaj posypane kolendrą, z gęstym jogurtem.Źródło: Olivia