Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w wykonaniu. Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonych bułeczek rano.
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 57
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Zapiekanka pasterzy inspirowana jest prostymi, tradycyjnymi i sycącymi składn...
Odsłon: 1184
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 57
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Zapiekanka pasterzy inspirowana jest prostymi, tradycyjnymi i sycącymi składn...
Odsłon: 1184
Składniki
Drożdże i cukier dodajemy do połowy wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na minimum 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, resztą wody, białkiem i oliwą. Wlewamy do tego rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki. Z podanych składników wychodzi około 5 bułeczek. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z wodą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Pyszności!