Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne rogaliki orzechowe"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj zmielone orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszaj, połącz z pokrojonym na kawałki zimnym masłem oraz żółtkami. Całość wyrób na gładkie ciasto, podsypując mąką. Uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki (można je nawet zagnieść wieczorem i dokończyć czynność rano).
Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj je w wałek (im cieńszy, tym cieńsze rogaliki). Pokrój go na mniejsze podłużne odcinki, które wyginaj w lekkie półkola. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja pieczenia góra–dół). Piecz ok. 10 minut do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
• 20 minut+czas chłodzenia • cena 16 złŹródło: Show