Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje fit ciasteczka, chociaż cukru do nich nie dodajemy, to jako słodką przekąskę sobie jemy. Zwykłe masło, które przeważnie do ciastek dodajemy, tutaj masłem orzechowym zastępujemy. Słodycz dodatkowo z daktyli mamy, a chrupkość z migdałów uzyskamy. To FIT przekąska dla każdego, dla łasucha małego i większego. Moje dzieci w piłkę nożną grają, mąż biega, więc po treningach ochotę na coś słodkiego mają. Takie ciasteczka dla moich sportowców będą znakomite, a dodatkowo w smaku są wyśmienite.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
Daktyle zalewamy ciepłą wodą na ok. 15 min, żeby zmiękły i odcedzamy. Miksujemy razem z migdałami na małe kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy daktyle z migdałami i mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników, powstanie ciasto jak na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i całość najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy między arkusze papieru do pieczenia i spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto można delikatnie podsypać mąką. Wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiamy na 185°C. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe kwadraty 2,5 cm/2,5 cm. Razem z papierem do pieczenia przenosimy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.