Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto choć raz w sezonie na szparagi zrobić ten pyszny omlet czyli włoską frittata. Zapraszam na krótki filmik na mój kanał kuchni włoskiej na Youtube.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3422
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 795
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3422
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 795
Składniki
Szparagi myjemy ,odkrawamy końcówkę ,obieramy w razie potrzeby i kroimy na małe kawałki o długości 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na malej ilości oleju przez 2 minuty. Następnie do cebuli wrzucić pokrojone szparagi ,przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia na około 10 minut. Co jakiś czas mieszając.
Do miski wbić jajka ,wrzucić utarty ser , wrzucić poszatkowaną pietruszkę ,posolić popieprzyć i wszystko dobrze roztrzepać trzepaczką .
Uduszone szparagi przekładamy na duży płaski talerz , aby nam ostygły.
Do miski z jajkami wrzucamy nasze przestudzone szparagi, wszystko to dokładnie łyżką mieszamy i wylewamy na gorącą patelnie ,podlana olejem. Wlewamy stopniowo , tak ,aby patelnia za szybko się nie ostudziła od masy jajecznej. Następnie przykrywamy naszą frittate i smażymy na średnim ogniu 5 minut.
Po 5 minutach odkrywamy i przy pomocy dużej pokrywki lub talerza ,przekręcamy naszą frittatę na drugą stronę. Na tej stronie smażymy na średnim ogniu 3 minuty.
Gotową frittatę wykładamy na talerz i podajemy gorącą. Do przygotowania tej frittaty możesz użyć zielonej szparagi. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube /Mangiare u Ewki Smacznego!