Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
• Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Mąkę i cukier przesiać, dodać szczyptę soli, drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny. • Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, wyrobić i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. •Wątróbki moczyć przez 2 godziny w wodzie, wyżyłować i zalać na 2 godziny winem. Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem i owinąć plastrami słoniny. • Wino, w którym marynowała się wątróbka, oraz bulion ogrzać do 70°C, włożyć wątróbkę, ogrzewać przez 20 minut. • Formę natłuścić, wylepić ciastem, włożyć wątróbki (bez słoniny) i przykryć resztą ciasta, rozwałkowanego na 4-5 mm. Zlepić dookoła brzegi. Wyciąć 3 otwory w cieście i włożyć kominki z papieru. • Piec 1 godzinę w temperaturze 200°C.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zalać 400 ml bulionu, w którym gotowała się wątróbka, i zagotować. Stygnącą galaretę wlać przez kominki do ostudzonego pasztetu.