Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka ze 100% mąki gryczanej. Zdrowa, lekka przekąska. Świetnie smakują z mleczną kawą.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20242
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2139
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20242
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2139
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Składniki
Składniki mieszamy ze sobą w głębokim naczyniu. Do mąki dodajemy lekko podgrzaną margarynę. Podsypujemy przyprawami, otrębami, wiórkami, na końcu szczyptą sody. Wyrabiamy rękami ciasto. Ciasto może być lekko kruche, nie trzymać, ale nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkować na 0,5-1cm grubości w zależności jak grube chcemy ciastka. Osobiście lubię cieniutkie, są bardziej chrupiące. Wykroić kółeczka, tu również zależy od nas jakiej średnicy oczekujemy. Ja użyłem małej szklaneczki (tureckiej do herbaty). Do nagrzanego piekarnika, na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wstawiamy ciastka. Pieczemy około 20 minut, na 200C. Po 10 minutach przewrócić na drugą stronę. Ciastka są gotowe, gdy mają krawędzie ciemnobrązowe.
Po wyjęciu z piekarnika, ułożyć na talerzu i poczekać 15-20 minut aż przestygną. Najlepiej smakują następnego dnia. Ciastka są zdatne do spożycia nawet tydzień. Najlepiej smakują drugiego i trzeciego dnia. Piernikowo korzenny aromat podkreśla smak kawy. Polecam do latte lub cappuccino.