Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta imprezowa pizza to idealna propozycja dla miłośników sera, bo występuje w niej kilka rodzajów. Smak słony fety łączy się z delikatną mozarellą, suszona bazylia dodaje aromatycznego akcentu, a to jeszcze nie koniec dodatków. Co ciekawe, imprezowa pizza także świetnie wygląda ze względu na biały śmietanowy spód.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 134
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2054
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 724
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 134
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2054
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 724
Składniki
Przygotuj najpierw zaczyn. Wodę podgrzej, aby była ciepła (ale nie gorąca), wsyp łyżeczkę cukru, sól i 2 łyżki mąki, które odejmiesz z pozostałych składników. Pokrusz drożdże i całość połącz. Odstaw, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Wsyp mąkę do dużej miski. Wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Całość powinna zrobić się miękka i elastyczna. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Powinno powiększyć swoją objętość.
Po tym czasie wyrób ciasto i uformuj z niego okrągły duży placek. Grubość zależy tylko od ciebie, pamiętaj tylko, że w piekarniku jeszcze urośnie.
Teraz wymieszaj śmietanę z natką pietruszki suszoną, solą i pieprzem. Wysmaruj taką mieszanką spód ciasta.
Ser feta pokrój w kostkę. Kulkę mozarelli posiekaj na plastry, a ser cheddar zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę drobno pokrój w piórka. Rozłóż równomiernie wszystkie składniki na pizzy. Ciasto powinno być odłożone na około 10 minut, aby jeszcze wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni Celsjusza. Włóż pizzę i piecz około 12-15 minut aż się zarumieni z zewnątrz.
Po wyciągnięciu udekoruj pizzę bazylią suszoną.