Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyraziste w smaku bułeczki nie tylko na majówkę.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Lekko zamieszać i odstawić na 10 minut do rozpuszczenia drożdży. Potem dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie. Wymieszać połówki oliwek z posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, kawałkami pomidorów i tuńczyka. Lekko doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty 40 X 25 cm. Każdy prostokąt posmarować ketchupem, rozłożyć nadzienie i zwinąć w roladę. Kroić ostrym nożem na 4 cm kawałki. Każdy lekko spłaszczyć ręką, ułożyć na blaszce z papierem. Przykryć ściereczką i odstawi na 20-30 minut do podrośnięcia. Piec w 190 C ok. 20-25 minut.