Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki to miniaturowe pizze, które możesz przygotować z dowolnymi dodatkami. Są bardzo poręczne podczas każdej imprezy!
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1560
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1560
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Składniki
Przygotuj rozczyn drożdżowy – do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj (do połączenia składników) i odstaw (pod przykryciem z bawełnianej ściereczki) w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej przez sitko mąkę. Dodaj sól, olej i rozczyn drożdżowy. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do cebuli mięso mielone i wysmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Podziel wyrośnięte ciasto na 8 części. Każdą porcję rozwałkuj i uformuj z niej kółko. Ułóż tak przygotowane ciasto pizzerinki (w dość dużych odstępach) na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdą sosem i porcją mięsa z cebulą, a także posyp mozzarellą. Zawiń brzeg każdego z kółek, by farsz nie wypłynął.
Wstaw pizzernki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj gorące.