Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie najbardziej soczysta i aromatyczna wersja piersi z indyka, jakiej przyszło ci kiedyś spróbować.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 556
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 556
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Składniki
Nagrzej piekarnik do 190°C. Na dużej patelni umieszczonej na średnim ogniu roztop 2 łyżki masła i poczekaj, aż zacznie się pienić. Wówczas wrzuć na nie grzyby i podsmażaj często mieszając przez około 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem i smaż grzyby do czasu, aż większość puszczonego przez nie soku wyparuje (4-5 minut).
Dodaj 2 łyżki posiekanej szałwii i gotuj jeszcze minutę dłużej. Zdejmij z ognia.
Usuń skórę z piersi indyka, ale nie wyrzucaj jej. Połóż pierś na desce do krojenia i owiń folią śniadaniową. Rozbij ją tłuczkiem na grubość około 1,5-2 cm
Równomiernie rozsmaruj po filecie podsmażone grzyby. Z każdej strony pozostaw margines o szerokości 2,5 cm. Zwiń filet w ciasny walec zaczynając od krótszego końca. Owiń go skórą zachowaną w kroku 3. i kilkukrotnie przewiąż sznurkiem.
Umieść roladę w naczyniu do pieczenia i natrzyj pozostałym masłem lub olejem kokosowym. Posyp resztą szałwii i dopraw solą i pieprzem.
Piecz roladę przez około 50-60 minut, do czasu, aż termometr spożywczy wbity głęboko w jej środek wskaże temperaturę 83°C.