Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat pierożków.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 61
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 36
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 96
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3712
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 61
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 36
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 96
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3712
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Składniki
Z mąki, mleka, oliwy, soku z cytryny, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki o średnicy ok. 5 cm.
Boczek kroimy w kostkę, jak na niewielkie skwarki. Podsmażamy. Dodajemy szpinak, czosnek, sól, pieprz i dusimy ok. 20 minut. Ser feta kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do duszącego się szpinaku i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy jajko intensywnie mieszając. Farsz studzimy.
Na krążki z ciasta nakładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka farszu na krążek). Sklejamy. Gotowe pierożki przekładamy na blachę uprzednio posmarowaną niewielką ilością oliwy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą himalajską i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie „góra-dół”). Pieczemy ok. 20-30 minut – pierożki mają być złociste. Podajemy solo lub z oliwą z oliwek. Smacznego!