Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś skromnie ale za to wspomnienia z mego dzieciństwa, uwielbiałam i uwielbiam choć dawno nie robiłam to z chęcią się zjadło. Takie niby nic a jednak dla większości to była kara w dzieciństwie gdy rodzic kazał jeść ryż z jabłkiem dziś chętnie wraca się do lat dzieciństwa. U mnie raczej nie ma rzeczy jakiej bym nie zjadła choć szczerze nie przepadam za owocami morza ale zjeść zjem nie powiem że nie.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2910
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3295
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 108
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 39
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2910
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3295
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 108
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 39
Składniki
W garnku nastawić wodę lekko ją soląc jak się zagotuje włożyć torebki z ryżem i gotować do miękkości czyli do czasu aż ryż w woreczkach napęcznieje. W międzyczasie przygotować jabłka ja mam z Biedronki są dość słodkie, obrać je ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych przekrajając je na ćwiartki.
Jak już mamy przygotowane jabłka zetrzeć wszystkie na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć starte jabłka, dodać cukier w zależności od słodkości jabłek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną.
Gdy jabłka już ładnie zmiękły i puściły sok wtedy dodać cynamon i cały czas mieszając smażyć tak długo aż sok zrobi się kleisty a jabłka zmienią swój kolor. Czas przygotowania to około piętnastu minut. Jabłka tak usmażone wyglądają jak karmelizowane a z dodatkiem cynamonu to po prostu niebo w gębie no chyba że ktoś nie lubi cynamonu to można pominąć. Jak już mamy ugotowany ryż przełożyć go na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody następnie za pomocą foremki kłaść ryż, usmażone jabłka i znowu ryż, wyjdzie Ala ' torcik.
To danie niby nic specjalnego a jednak nie dość że wspomnienia z dzieciństwa to na dodatek smacznie. Mama zawsze jak nam je robiła to ryż mieszała razem z jabłkami ze słoika które robiła na zimę do szarlotki ja zrobiłam w ładniejszej myślę wersji. Jeśli ktoś przepada za takim daniem serdecznie polecam, nie musi być tylko na obiad lecz również na śniadanie czy kolację dla dzieci idealne a i zdrowe bo przecież ryż daje nam siły czyż nie ?