Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne śledziki w winno-pomidorowym sosie. Idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Jednak są tak dobre, że ja przygotowuję je też w zwykłe, codzienne dni.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 745
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 745
Składniki
Na niedużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, którą pokroiłam w piórka. Delikatnie ją podsmażam. Dodaję następnie resztę składników, oprócz gorczycy – koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, ocet, olej i cukier. Dobrze mieszam i duszę przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Po 10 minutach dodaję gorczycę.
Sos pomidorowo-winny pozostawiam do przestudzenia.
Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie. Odsączam i kroję na malutkie kawałeczki, takie „na raz”.
W szklanej miseczce układam na przemian: warstwa winno-pomidorowego sosu i warstwa śledzika. Zaczynam i kończę sosem. Odstawiam całość do lodówki. Następnego dnia śledź jest gotowy do jedzenia. Smacznego!!!