Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.
Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.
Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
Smacznego życzę. Rady: Dżem gotowałam godzinę. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.