Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pełen aromatów i smaków, zapewni niezapomniane doznania smakowe
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 71
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 71
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Składniki
Pigwy (u mnie jabłkowe) myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. W naczyniu w którym będziemy smażyć dżem zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy pokrojoną pigwę (ja dodaje stopniowo w trakcie krojenia, dzięki temu mam w dżemie całe kawałki owoców). Jak owoce się "rozpartolą" dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu kilkanaście minut. Ciepły dżem pakujemy do słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem lub dla pewności pasteryzujemy. A w zimie cieszymy się niepowtarzalnym smakiem zajadając na śniadanie bułeczkę czy tosta z tym oto dżemem.