Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na kompot z moreli. Jako że sezon na morele w pełni, to polecam przygotować pyszny kompot do słoików. Dodatkowo morele z kompotu, możemy wykorzystać do ciasta lub deseru.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 679
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 984
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 995
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 679
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 984
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 995
Składniki
Umyte morele przekrawam na pół, usuwam pestki i układam we wcześniej wyparzonych słoikach. Do wody dodaję cukier i zagotowuję, Następnie do każdego słoika daję po łyżce soku z cytryny i zalewam morele gorącą wodą z cukrem, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczka.
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoików. Garnek stawiam na kuchence i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie gorące słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem, i pozostawiam do wystygnięcia. Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Kompot z moreli jest gotowy, przechowuję go w ciemnym i chłodnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa