Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna grecka sałatka, która może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem upieczonym na grillu. Oryginalna sałatka Horiatiki składa się z soczystych, dojrzewających w słońcu pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta. Całość powinna być obficie skropiona oliwą i doprawiona solą, pieprzem oraz oregano. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwile.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Składniki
Ogórki, pomidory i paprykę myjemy. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora i paprykę w kostkę.
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w talarki.
Do miski przekładamy pokrojone warzywa. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Horiatiki polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Sałatkę grecką mieszamy.
Oryginalną grecką sałatkę Horiatiki możemy serwować jako samodzielne danie lub podać do pieczonego mięsa. Doskonale sprawdzi się na grillu.