Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa sałatki raz-dwa pochodzi od jej szybkiego wykonania. Potrzebujesz kilku prostych składników, aby zaserwować pyszną surówkę do obiadu. Sukces smaku drzemie w odpowiednio doprawionym sosie. Chrupiąca sałatka dobrze komponuje się z różnymi daniami głównymi, od ryb po kurczaka i wołowinę.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Oderwij z kapusty zewnętrzne liście i drobno posiekaj. Umieść w misce, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut, by zmiękła. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty. Kukurydzę odsącz na sicie. Ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej i także odsącz z powstałego soku. Natkę pietruszki drobno poszatkuj. Umieść wszystkie składniki sałatki w misce.
Jeśli preferujesz kremowe sosy, użyj majonezu do wykonania dressingu. W wersji lżejszej sięgnij po jogurt, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Umieść majonez w miseczce, dodaj cukier lub miód, ocet, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz. Energicznie wymieszaj, by otrzymać emulsyjny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut i podawaj. Surówkę raz-dwa możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku do 3 dni.