Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki do obiadu z cebulą, jabłkiem i odrobiną soku z cytryny. W zimie jedna z najlepszych surówek, do tego prosta i szybka.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 539
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 278
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 539
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 278
Składniki
Buraki myjemy (nie obieramy) i gotujemy do miękkości. W zależności od ich wielkości czas gotowania wynosi od 40 do 50 minut. Miękkie buraki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starte buraki przekładamy do miski. Cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do buraków. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.
Surówka z buraków gotowa!