Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, pikantna kaszanka. Idealna do smażenia i na grill.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 542
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 542
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Składniki
Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy ugotowane, rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut.
Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.
Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub wianuszki.
Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu. Smacznego!!!