Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab ze śliwkami ojca Zygmunta"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 505
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 505
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10554
Składniki
Umyj i osusz schab. Cienkim nożem natnij w środku mięso (aby powstał tunel przez całą długość).
W nacięty otwór włóż śliwki lub morele, upychając je np. drewnianym trzonkiem łyżki. Mięso obsmaż krótko ze wszystkich stron na gorącym smalcu. Posyp solą, pieprzem i resztą przypraw (dobrze skrusz ziarna jałowca).
Piecz ok. 2 godzin w brytfance (180 st. C), dodając resztę tłuszczu, od czasu do czasu podlewaj wywarem lub wodą, aby mięso nie było suche.
Pokrój schab w plastry przed podaniem. Przecedzony tłuszcz z pieczenia i wywar możesz wykorzystać do przygotowania sosu. Wystarczy, że doprawisz go śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki i zagotujesz.Źródło: Olivia