Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki schabowe ze szpinakiem i szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad. Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercom inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na niego szpinak i podsmażamy. Gdy szpinak się poddusi, doprawiamy go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem szynki prosciutto i 1 łyżką szpinaku. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.