Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołyński barszcz wigilijny Magdy Gessler to przepis, który pochodzi od jej babci Ireny. Ma mnóstwo aromatycznych składników, które świetnie się ze sobą łączą i uzupełniają.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5018
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 115
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5018
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 115
Składniki
Mięso zalej zimną wodą w taki sposób, aby całe było zakryte. Zagotuj. Buraki obierz, umyj i posiekaj w paski. Jeśli w wywarze zebrał się tłuszcz, zbierz go łyżką. Dodaj surowe, pokrojone buraki gotuj dalej. Z mięsa odkrój teraz kości i zostaw tylko część, którą można jeść. Dodaj ponownie do zupy i gotuj dalej.
Następnie obierz marchewki, pietruszki i pory. Posiekaj drobno. Zeszklij warzywa na rozgrzanej patelni z masłem. Dodaj je do buraków. Kapustę także pokrój i dorzuć do gotującej się zupy. Wlej też odrobinę octu. Do swojej zupy dodaj białą ugotowaną fasolę i pokrojone pomidory wraz z powstałym sokiem. Gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki i kopru posiekaj. Dodaj na sam koniec do gotującej się zupy. Posól i popieprz. Zostaw barszcz wigilijny najlepiej na całą noc, aby nabrał aromatu. Przed podaniem możesz przecedzić swoją zupę. Podawaj ze śmietaną kwaśną i posiekanym świeżym koperkiem. W podstawowym przepisie nie ma ziela angielskiego ani liści laurowych, ale możesz je dodać do początkowo gotującego się wywaru.