Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa z nutą wędzonki to wymarzone danie po długiej, wakacyjnej wyprawie. Gęsta zupa fasolowa, że „łycha staje”, to właśnie taki zastrzyk energii. Już sama tylko fasola zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów. Trzeba ją jednak poddać odpowiedniej obróbce, by jej spożycie nie skończyło się niestrawnością. Przystąp do pracy dzień przed konsumpcją!
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4768
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4768
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Składniki
Fasolę wypłucz i zalej 1 l zimnej wody. Odstaw na noc do napęcznienia. Odcedź fasolę, przepłucz i zalej w garnku około 1,5-2 l świeżej wody. Dodaj kminek liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę i usuń z niej szumowiny. Następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa.
Obierz i pokrój w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj do garnka wraz z 1 łyżeczką soli i gotuj jeszcze przez 15 minut, w międzyczasie przygotowując pozostałe składniki.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. W połowie smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec – przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą. Dodaj do niej masło, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę fasolową podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.