Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy, kto odwiedził Grecję z pewnością miał okazję skosztować tamtejszego specjału jakim jest awgolemono czyli lekka i orzeźwiająca zupa cytrynowa. Nic więc dziwnego, że specjał ten zagościł w 486 odcinku programu "Ewa Gotuje", poświęconego właśnie kuchni z tego regionu. Jesteśmy pewni, że grecka zupa jajeczno cytrynowa Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 420
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12099
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 81
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 420
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12099
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 81
Składniki
Cebulę opalić nad ogniem. W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojone w plastry warzywa. Podsmażyć. Zalać zimna wodą. Dorzucić udka kurczaka i cebulę. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i ugotować.
Wywar przecedzić. Mięso wystudzić i oddzielić od kości.
Jajka wybić do miski i dobrze roztrzepać. Dolać sok z cytryny. Zahartować gorącym wywarem i powoli wlać do rosołu. Podgrzać lecz nie gotować. Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z ugotowanym mięsem i makaronem. Udekorować posiekanym koperkiem. Źródło: Ewa Gotuje/Polsat