Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowa zupa"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę poszatkuj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2 minuty. Zalej bulionem. Gotuj 25 minut, aż marchewka będzie miękka.
Pomarańcze wyszoruj starannie, sparz. Jedną obierz ze skórki i podziel na cząstki. Usuń białe błonki (tzw. albedo). Skórkę pomarańczową potnij w wąskie paseczki, gotuj minutę w niewielkiej ilości wody, odcedź.
Miąższ obranej pomarańczy posiekaj lub rozdrobnij palcami. Z pozostałych owoców wyciśnij sok, odrzucając gorzkie pestki.
Do ugotowanej zupy marchewkowej dodaj sok oraz skórkę pomarańczową. Całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj rozdrobniony miąższ pomarańczowy. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz imbiru. Ponownie zagotuj. Pestki dyni lub słonecznika zrumień bez tłuszczu, posyp zupę.
Czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 2,80 zł.
Przygotowałaś więcej marchewki? Wykorzystaj ją do zrobienia pysznych i chrupiących placków ziemniaczanych. Surową marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce przygotuj ziemniaki (powinno ich być dwa razy więcej niż marchewki). Warzywa wymieszaj z jajkiem i odrobiną mąki, dopraw.
. Zupa nabierze bardziej orientalnego smaku, gdy zaprawisz ją mleczkiem kokosowym.Źródło: Świat kobiety