Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarator to bułgarski chłodnik z jogurtu, zsiadłego mleka i ogórków. Jest doskonałą propozycją na lato. Pozwala szybko się schłodzić, a dodatkowo bardzo dobrze uzupełnia niedobór płynów w organizmie. Zupa jest podawana na zimno, a nawet w temperaturze lodowatej. Działa lepiej niż lody! W Bułgarii upały bywają nie do wytrzymania, a właśnie tarator pozwala mieszkańcom tego kraju przetrwać najwyższe nawet temperatury. Mówi się, że historia tego dania jest tak długa, jak tradycja wytwarzania samego jogurtu. Przekonaj się samodzielnie, jak wspaniale ta zupa smakuje i schładza rozgrzany organizm.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ogórek umyj i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt ze zsiadłym mlekiem. Przelej mieszaninę do ogórków. Możesz też zamienić te dwa składniki na oryginalny jogurt bułgarski, jeśli masz do niego dostęp.
Dodaj wodę i dopraw solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do miseczek na zupę. Orzechy posiekaj. Tarator skrop olejem i udekoruj orzechami. Podawaj na zimno.