Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa przygotowana na bazie udek z kurczaka, marchewki, pietruszki i selera naciowego, z dodatkiem soku z cytryny to idealne wiosenne danie. Zupę przygotujecie błyskawicznie i bez trudu, a jej nietypowy smak i kremowa konsystencja z pewnością Was zachwyci. Przepis pochodzi z 509. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Polecam.
Odsłon: 309
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 309
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Składniki
Udka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), posolić i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie opalić cebulę.
Gdy wywar się zagotuje zdjąć szumowiny. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz czosnek. Przykryć i ponownie zagotować.
Dorzucić pokrojone łodygi selera naciowego. Wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie.
Z zupy wyłowić udka i cebulę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do wywaru.
Do śmietany dodać żółtka. Roztrzepać. Wlać sok z cytryny. Wymieszać, zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zdjąć z kuchenki, dorzucić drobno posiekany koperek i od razu podawać.