Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przyślij przepis" i trochę go podkręciłam ;) Zupka wyszła przepyszna, polecam wielbicielom brukselki.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Skrzydełka, obrane i pokrojone warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar - następnie odcedzamy i odkładamy marchewkę. Ja gotowałam tą zupkę na rosole z dnia poprzedniego, więc pierwszy etap miałam z głowy.
Większe brukselki kroimy w ćwiartki, usuwamy głąby i siekamy. Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, kurczaka w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wyjętą z wywaru marchew siekamy w kostkę.
Do wywaru wrzucamy ziemniaki, pozostałe w całości brukselki i fasolkę. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą prawie miękkie. W tym czasie na łyżce oleju smażymy kurczaka.
Teraz wrzucamy do zupki posiekaną brukselkę, kurczaka i marchewkę, gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Całość doprawiamy do smaku. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i dodajemy do zupy - mieszamy i na sam koniec dosypujemy natkę