Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa dyniowa z kleksem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 420
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 81
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 420
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 81
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 2,20 zł.
Miąższ dyni kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy, obieramy i kroimy na cząstki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, smażymy do zeszklenia cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodajemy czerwoną paprykę, podsmażamy. Wrzucamy kostki dyni, cząstki pomidorów i wlewamy 1,5 litra wrzątku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Zupę gotujemy około 30 minut. Później ją studzimy i miksujemy na krem. Ponownie zagotowujemy. Prażymy pestki i dodajemy do zupy. Wlewamy ją do miseczek, ozdabiamy kleksem gęstej śmietany lub świątecznym wzorkiem, np. gwiazdką.
Wartość odżywcza porcji 251 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 14,6 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia