Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa szalotkowa z grzankami serowymi"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 526
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 526
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Składniki
tłuszcz do blachy
Szalotki obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim szalotki. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Zalać białym winem i warzywnym bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut. Orzechy włoskie niezbyt drobno posiekać.
Ser gorgonzola pokroić na 12 kawałków. Bagietkę pokroić na 12 kromek i ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika – najlepiej ustawionego na funkcję grillowanie.
Pieczywo średnio zrumienić. Wysunąć blachę. Na kromkach bagietki położyć po kawałku sera gorgonzola. Posypać orzechami. Ponownie wsunąć do piekarnika i zapiekać około minuty.
Zupę cebulową jeszcze raz przyprawić do smaku. Rozlać do miseczek lub kokilek. Do każdej włożyć po grzance serowej. Pozostałe grzanki podawać osobno.Źródło: Życie na gorąco