Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z kukurydzy i awokado"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Szalotki obierz, poszatkuj drobno. Papryczkę chili opłucz, osusz, przekrój i pozbaw nasionek. Strąk pokrój w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło.
Na gorące masło wrzuć szalotkę. Przesmaż na jasnozłoty kolor. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej na sicie zimną wodą. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Resztę ziaren wsyp do naczynia z przesmażoną szalotką.
Wlej bulion warzywny. Wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Umyte awokado pozbaw pestki, wydrąż miąższ, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Zupę zdejmij z ognia. Zmiksuj razem ze śmietaną. Wrzuć odłożone ziarna i chili. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć awokado. Posyp serem i kolendrą.
Czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 3,90 zł.Źródło: Świat kobiety