Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy żur to smak mojego dzieciństwa. Jest o wiele lepszy i oczywiście zdrowszy od kupnego zajwasu. Przygotowanie do nowego zakwasu nie jest trudne a za to jak smakuje żur na takim zakwasie.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Kiełbasę niedźwiedzią pokroić na kawałki i usmażyć. Białą kiełbasę zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu aż kiełbasa będzie gotowa. Wyjąć ją z wywaru i pokroić na kawałki. Do wywaru wsypać majeranek i wlać zakwas na żur. Zagotować i gotować kilka minut mieszając aby mąka z zakwasu się nie przypaliła. Dodać obie kiełbasy oraz wasabi i doprawić żur do smaku. Na koniec śmietanę zahartować częścią żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać. ( mój zakwas miał intensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ). Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.