Ewa_Gotuje

Od morza aż do Tatr. Wypełnij QUIZ na temat regionalnych potraw kuchni polskiej

Wiecie, z czego słynie kuchnia śląska? Jakich regionalnych potraw można spróbować na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie? Weźcie udział w Quizie. Odpowiedzcie na 11 szybkich pytań i sprawdźcie swoją wiedzę na temat rodzimej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Z pewnością każdy Polak zapytany o tradycyjną rodzimą kuchnię bez trudu wymieni kilka najpopularniejszych potraw. Na takiej liście zajdziemy m.in: pierogi, bigos, rosół, żurek, czy barszcz. Zdecydowanie większą trudność sprawi nam wymienienie potraw z poszczególnych regionów naszego kraju oraz przyporządkowanie tych najbardziej znanych do województw bądź miast, z których pochodzą. Nie ma w tym dziwnego. Polska kuchnia jest bowiem niezwykle zróżnicowana. W każdym zakątku naszego kraju możemy spotkać inne, regionalne przysmaki.

Jesteście ciekawi, ile wiecie na temat polskich specjałów? Sprawdźcie, czy rozpoznacie je wszystkie. Uprzedzamy! Niektóre nazwy mogą wam sprawić niemały kłopot. Zapoznajcie się z pytaniami, zaznaczcie prawidłową odpowiedź na każde z nich i koniecznie pochwalcie się swoim wynikiem ze znajomymi.

Życzymy Wam miłej zabawy!  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 68

30 min
4
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 75

15 min
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 312

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0