Grill - temat specjalny

Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką

Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku.

Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową porcję bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g mąki orkiszowej (np. Basia tortowa orkiszowa)

 

1. Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wymieszać z posiekanymi orzechami, imbirem i przyprawą do piernika, odstawić.

2. Przygotować kruszonkę - do pokrojonego w kostkę masła dodać cukier i mąkę orkiszową, rozcierać w palcach aż powstaną charakterystyczne okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać dodać więcej masła, jeśli będzie zbyt zbita dosypać odrobinę mąki. Gotową kruszonkę odłożyć do lodówki.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Owoce przełożyć do mniejszych miseczek lub naczynia żaroodpornego i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec 40-45 minut aż owoce zmiękną i puszczą sok, a kruszonka nabierze złotego koloru.

4. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 234

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 58

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2