Rozstrzygnięcie konkursu: Dokończ zdanie: Zimą najbardziej lubię jeść...

Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa.

Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do:

Halcia66

Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż jest coś przyjemniejszego w szary mroźny poranek niż rozsmakowanie się w pachnącym i cieplutkim croissancie i aromacie czarnej kawy z kroplą mleka. Albo otulenie się zapachami prowansalskich ziół lub egzotycznego orientu w porze popołudniowej pluchy. Nie wspomnę już o o wieczornym małym tete-a-tete ze smakowitym kawałkiem czekoladowej rozkoszy na kruchym spodzie. Tak, zimą najbardziej lubię jeść!

Aneta J.

Zimą, gdy dni są coraz krótsze, najchętniej sięgalibyśmy po proste, nieskomplikowane dania, które można sprawnie przygotować- by nie tracić zbyt dużo już krótkiego dnia. Jednak w zimowe dni najczęściej mam ochotę na coś solidnego i gorącego. Idealnym rozwiązaniem są więc dania jednogarnkowe - sycące, aromatyczne i niekłopotliwe. Główną rolę wśród nich oczywiście odgrywa tradycyjny gulasz z dodatkiem czerwonego wina czy ostrej papryki - doskonale rozgrzewa, jest najlepszy na chłodne dni. Idealny też na tą porę roku jest gulasz z dodatkiem dyni - jest pyszny i ma niesamowity kolor - natychmiast poprawi nam nastrój, gdy na dworze szaro i ponuro. Dobrym pomysłem jest też gulasz wegetariański z dużą ilością kolorowej papryki, cebuli, ziemniaków, czosnku, natki pietruszki - pięknie pachnie, ładnie się prezentuje, jest smaczny i na tyle konkretny, że nawet prawdziwy mięsożerca powinien być zadowolony.
Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na zimowe obiady - rozgrzewają, dodają energii, poprawiają humor, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.

Anna P.

Są pewne potrawy, które smakują tylko w danej porze roku. Latem są to choćby smażone ziemniaki z koperkiem, do tego zsiadłe mleko lub kefir. W moim domu są też pewne potrawy, które jemy właściwie tylko zimą, a zdecydowanie moją ulubioną jest zapiekanka makaronowa z podgrzybkami, boczkiem, parmezanem. Jest sycąca, aromatyczna, nieco ciężkostrawna (jak to grzyby, niestety...), ale ma w sobie pewne wspomnienie lata, gdy niemal co weekend jeździliśmy na grzybobranie. To wspomnienie, razem z chrupiącą warstewką parmezanu, rozpływającymi się w ustach grzybami i smakowitym boczkiem, rozgrzewa tak, jak nie rozgrzeje nawet góralska herbata z ,,prądem" :)

Andżelika P.

Zimą najbardziej lubię jeść... kolorowe rzeczy. Zima, zwłaszcza w tym roku jest wyjątkowo szara i smutna, dlatego próbuję pokolorować sobie każdy dzień czymś dobrym do jedzenia. Kiedy mam więcej czasu przygotowuję obiad, w którym królują czerwona papryka, brokuły, szparagi, marchew czy cukinia. Kiedy tego czasu jest trochę mniej, wtedy śniadanie musi buzować życiem:) Kanapki pięknie przybrane pomidorem, sałatą, jajkiem i szczypiorkiem, czy też własnoręczna mieszanka musli.

Kamila F.

Zimą najbardziej lubię jeść cytrusy.... dlaczego? Bo przypominaja mi zimę z dzieciństwa kiedy jeździło się na sankach z górki a jak się wróciło do domu to mama obierała pomarańcze.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 197

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 128

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 81

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1591

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1