Sześć niewiarygodnych faktów o jedzeniu

Myśleliście, że o jedzeniu wiecie wszystko i żaden produkt nie ma przed wami tajemnic? Zastanówcie się raz jeszcze, bo te fakty mogą całkowicie zmienić sposób, w jaki patrzycie na zawartość swojej spiżarni.

Fot. 123RF/Picsel

Czy naprawdę wiemy, co jemy? Poniżej znajdziesz sześć faktów dotyczących jedzenia, o których prawdopodobnie jeszcze nie wiedziałeś!

1. Jedząc figi, zjadasz osy

Fot. 123RF/Picsel

Te apetyczne owoce bardzo często goszczą na naszych talerzach. Jedak mało kto domyśla się, że zjadając je, spożywamy również owady. Okazuje się bowiem, że figi są zapylane przez osy, które w trakcie tego procesu tracą skrzydła, znajdując się w śmiertelnej pułapce. Wokół osy zaczynają rosnąć pyszne owoce, a ich enzymy powoli rozpuszczają ciało owada.

2. Z masła orzechowego można wyprodukować diamenty

Fot. 123RF/Picsel

Marzysz o niewiarygodnej fortunie? Okazuje się, że klucz do bogactwa prawdopodobnie znajduje się w twojej kuchni! Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli, iż diamenty można wyprodukować z... masła orzechowego. Wystarczy poddać go działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, aby smakowita masa zamieniła się w drogocenne kamienie.

3. Jemy klonowane banany

Fot. 123RF/Picsel

Banany, które są obecnie uprawiane, rozmnaża się drogą wegetatywną. Normalnie mnożące się odmiany bananów miały pestki, a także były w stanie ewoluować, aby dostosowywać się do zmiennych warunków środowiska. Te uprawiane obecnie, jako swoje własne klony, mają identyczny materiał genetyczny.

Jeśli więc są podatne na jakąkolwiek chorobę - to wszystkie prędzej czy później chorują. W związku z tym walka z przeróżnymi gatunkami grzybów jest bardzo trudna. Zwalczanie chorób bananów tak naprawdę sprowadza się głównie do stosowania pestycydów na plantacjach. Bez nich, obecna populacja banana po prostu by wymarła.

4. Gałka muszkatołowa to trucizna

Fot. 123RF/Picsel

Świeża gałka muszkatołowa zawiera związek chemiczny o nazwie mirystycyna. Jest to substancja psychoaktywna, która w zbyt dużych ilościach może doprowadzić nawet do śmierci (odnotowano dwa przypadki). Przy „przedawkowaniu" pojawiają się bóle głowy, uogólniony ból, mdłości, zaburzenia świadomości i pamięci. Oczywiście, ilości wykorzystywane w kuchni są na tyle niewielkie, że nie ma ryzyka zatrucia!

5. Za czerwony kolor jogurtów odpowiadają owady

Fot. 123RF/Picsel

Koszenila to naturalny, czerwony barwnik spożywczy stosowany do barwienia jogurtów o smaku truskawkowym czy wiśniowym. Pozyskuje się go z wysuszonych i zmielonych owadów. Koszenilą barwi się nie tylko jogurty. Swoje intensywne barwy zawdzięczają mu także napoje alkoholowe, mięsa, nadzienia do ciast i lody. Koszenilę oznacza się numerem E120 na opakowaniach.

6. Kiszona kapusta jest lepsza niż świeża

Fot. 123RF/Picsel

O cudownych właściwościach kiszonej kapusty wiedzieli już dawni marynarze, którzy często zabierali na pokład zapasy tego superjedzenia. Dzięki kiszonej kapuście nie chorowali na powszechny dawniej szkorbut, wywołany niedoborem witaminy C.
Kiszona kapusta zawiera:
- bakterie probiotyczne,
- witaminę C,
- witaminę E,
- polifenole,
- karotenoidy.
Większość tych składników działa silnie przeciwutleniająco, zapobiegając uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki.
Kiszona kapusta nie jest tylko typowo polskim przysmakiem. Stosuje się ją w kuchniach Dalekiego Wschodu: japońskiej, chińskiej i koreańskiej, a także w kuchniach europejskich.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 117

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1